عفونت ایمپلنت دندان

کاشت ایمپلنت دندان در بسیاری از موارد موفقیت آمیز است. ایمپلنت دندان جایگزین مناسبی برای دندان های طبیعی و دارای پتانسیل ماندگاری طولانی مدت است. با این حال افرادی که بافت ایمپلنت شان دچار عفونت شده است، احتمالاً با خطر شکست ایمپلنت مواجه می شوند. اما عفونت ایمپلنت (Dental implant infection) را چگونه می توان تشخیص داد؟ راه های پیشگیری از بروز عفونت ایمپلنت چیست؟

در این مطلب به این سوالات پاسخ خواهیم داد. توصیه می کنیم تا انتهای این مطلب همراه ما بمانید.

عفونت ایمپلنت چیست؟ 

عفونت که یکی از عوارض ایمپلنت دندان است، زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری‌ها در لثه و استخوان اطراف ایمپلنت جمع می‌شوند و التهاب و عفونت ایجاد می‌کنند. این باکتری‌ها می‌توانند از طریق:

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان: عدم مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به طور منظم، مهم‌ترین عامل برای تجمع باکتری‌ها و ایجاد عفونت است.

جراحی ایمپلنت: اگر جراحی ایمپلنت به درستی انجام نشود، ممکن است باکتری‌ها به محل جراحی راه پیدا کنند و باعث عفونت شوند.

بیماری‌های زمینه‌ای: بیماری‌هایی مانند دیابت و بیماری‌های لثه مزمن می‌توانند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و به باکتری‌ها اجازه ‌دهند تا به راحتی در لثه و استخوان اطراف ایمپلنت جمع شوند.

ایمپلنت های دندان ممکن است که دچار پری ایمپلنتیت شوند. پری ایمپلنتیت باعث:

  • التهاب لثه
  • تحلیل استخوان دندان
  • عفونی شدن ایمپلنت یا Dental Implant Infection می شود.

این عفونت می‌تواند در دو نوع باشد:

موکوزیت: عفونتی سطحی که فقط به لثه اطراف ایمپلنت آسیب می‌رساند.

پری ایمپلنتیت: عفونتی عمیق‌تر که به استخوان اطراف ایمپلنت نیز نفوذ می‌کند و مهم‌تر و خطرناک‌تر است.

علائم عفونت ایمپلنت

عفونت ایمپلنت ممکن است که با علائم زیر همراه باشد. علائم عفونت ایمپلنت دندان شامل موارد زیر است:

1) درد هنگام جویدن

برخی از ناراحتی ها و دردهای بعد از عمل طبیعی است. به طور معمول دندانپزشکان داروهای مسکن بدون نسخه را پیشنهاد می کنند. اگر درد ایمپلنت دندان چند روز طول بکشد و در جویدن اختلال ایجاد کند، ممکن است ایمپلنت عفونی شده باشد.

داروی عفونت ایمپلنت
داروی عفونت ایمپلنت

2) احساس شل شدن ایمپلنت

ایمپلنت‌های دندانی مستقیماً در استخوان فک قرار می گیرند و هرگز نباید شل شوند. پس از کاشت، ایمپلنت ها باید تا پایان عمر ثابت باقی بمانند. اگر ایمپلنت ها شل شوند، حتماً مشکلی پیش آمده است. بنابراین، باید هر چه سریعتر مشکل را پیگیری کنید.

3) تب

یکی از علائم عفونت ایمپلنت، تب است. بدن شما سعی می کند با افزایش دمای طبیعی، باکتری ها یا ویروس ها را از بین ببرد.

4) بوی بد دهان

آیا ایمپلنت باعث بوی بد دهان می شود؟ اگر دندان‌هایتان را مسواک بزنید و بوی بد دهانتان از بین نرود، ممکن است باکتری‌ها و مواد زائد در دهانتان تجمع پیدا کرده باشند. عفونت ایمپلنت ممکن است باعث بوی بد دائمی در دهان شود.

5) تورم و قرمزی لثه

یکی از علائم دیگر عفونت یا آبسه لثه بعد از ایمپلنت، بروز تورم و قرمزی لثه است. کمی تورم در اطراف محل ایمپلنت طبیعی است و بعد از چند روز از بین میرود. اما اگر این علامت طولانی و ماندگار شود، احتمالاً ناشی از عفونت است.

6) خونریزی یا چرک

هر زمان که عفونتی وجود داشته باشد، گلبول های قرمز و سفید خون برای از بین بردن باکتری ها و ویروس ها به آن ناحیه هجوم می برند. اگر عفونت ایمپلنت دندان وجود داشته باشد، ممکن است با خونریزی یا چرک یا حتی با سفید شدن لثه بعد از ایمپلنت مواجه شوید.

عکس عفونت ایمپلنت

در این بخش چند نمونه از عکس از دندان افرادی که بعد از کاشت دندان دچار عفونت شده اند را آورده ایم:

آیا دندان ایمپلنت عفونت میکند
داروی عفونت ایمپلنت
عفونت پیچ ایمپلنت
علائم عفونت ایمپلنت چیست
درمان خانگی عفونت ایمپلنت
علايم عفونت ايمپلنت دندان

علت عفونت ایمپلنت

عفونت ایمپلنت به دلایل مختلف بروز پیدا می کند. با این حال، مهمترین علل بروز عفونت ایمپلنت دندان عبارتند از:

  • مصرف ترکیبات حاوی قند زیاد
  • عدم مراجعه به موقع به دندانپزشک
  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

بهترین راه‌های درمان عفونت ایمپلنت

اگر ایمپلنت دندان تان دچار عفونت شده است، باید سریعاً به فکر درمان باشید. در غیر این صورت عفونت می تواند تشدید شده و حتی وارد جریان خون شود. اگر مشکوک به عفونت ایمپلنت هستید، فوراً به دندانپزشک تان مراجعه کنید تا در صورت لزوم درمان را شروع کند.

یکی از اولین کارهایی که دندانپزشک انجام می دهد، انجام رادیوگرافی به منظور بررسی ایمپلنت است. پزشک ممکن است به آرامی بافت های اطراف محل ایمپلنت را بررسی کند تا میزان عفونت را ارزیابی کند.

در بسیاری از موارد تنها با مصرف یک دوره آنتی بیوتیک عفونت برطرف می شود. با این حال اگر عفونت به عمق بافت لثه نفوذ کرده و باعث تحلیل استخوان شود، ایمپلنت باید برداشته شود. بهترین راه برای درمان عفونت ایمپلنت دندان، در وهله اول: پیشگیری از بروز عفونت است.

رعایت بهداشت دهان و دندان، مراجعه مکرر به دندانپزشک یا بهترین متخصص ایمپلنت در تهران، عدم مصرف غذاهای حاوی قند زیاد مانع بروز عفونت ایمپلنت می شوند.

درمان خانگی عفونت ایمپلنت

لازم به ذکر است که درمان قطعی عفونت ایمپلنت فقط توسط دندانپزشک و با روش های تخصصی انجام می شود. با این حال، می توان از برخی روش های خانگی برای کاهش علائم و جلوگیری از گسترش عفونت تا زمان مراجعه به دندانپزشک استفاده کرد. مواد و روش های قابل استفاده در منزل:

آب نمک: دهانشویه آب نمک ولرم (نصف قاشق چای خوری نمک در یک لیوان آب) می تواند به کاهش التهاب و جلوگیری از رشد باکتری ها کمک کند.

روغن درخت چای: این روغن دارای خواص ضد میکروبی و ضد التهابی است. می توانید چند قطره از آن را روی یک پنبه بریزید و به آرامی روی لثه اطراف ایمپلنت بمالید.

ژل ضدعفونی کننده: استفاده از ژل های ضدعفونی کننده دهان که بدون الکل هستند می تواند به کاهش میکروب ها در دهان کمک کند.

نکات مهم:

به هیچ عنوان از داروهای مسکن بدون تجویز پزشک استفاده نکنید. از کمپرس یخ برای کاهش تورم و درد استفاده کنید. از کشیدن سیگار و مصرف دخانیات خودداری کنید. رژیم غذایی سالم و مقوی داشته باشید.

ایمپلنت دندان نمونه کار
ایمپلنت دندان

آنتی بیوتیک برای عفونت ایمپلنت

انتخاب آنتی بیوتیک مناسب برای عفونت ایمپلنت به عوامل مختلفی مانند: شدت عفونت، نوع میکروب عامل عفونت، سابقه پزشکی بیمار، حساسیت های دارویی بیمار بستگی دارد. نمی توان بدون معاینه و بررسی دقیق، آنتی بیوتیک خاصی را برای شما تجویز کرد.

معمولاً دندانپزشک پس از معاینه و تشخیص نوع عفونت، آنتی بیوتیک مناسب را برای شما تجویز می کند. برخی از آنتی بیوتیک های رایج که برای عفونت ایمپلنت استفاده می شوند عبارتند از:

  • آمپی سیلین
  • آموکسی سیلین/کلاوولانات
  • مترونیدازول
  • کلیندامایسین
  • سفیکسیم

مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها می تواند خطرناک باشد و عوارض جانبی مختلفی مانند: اسهال، حالت تهوع، استفراغ، برفک دهان، واکنش های آلرژیک را به دنبال داشته باشد. به همین دلیل، مصرف آنتی بیوتیک فقط باید تحت نظر و با تجویز دندانپزشک انجام شود.

درمان عفونت بخیه ایمپلنت

درمان عفونت بخیه ایمپلنت به شدت عفونت و شرایط بیمار بستگی دارد. در اینجا به طور خلاصه به روش های درمان عفونت بخیه ایمپلنت اشاره می کنیم:

درمان های موضعی:

استفاده از دهانشویه های ضد میکروبی: دهانشویه های حاوی کلرهگزیدین گلوکونات می توانند به کاهش میکروب ها و جلوگیری از گسترش عفونت کمک کنند.

استفاده از پمادهای آنتی بیوتیک: پمادهای آنتی بیوتیک موضعی می توانند به درمان عفونت در محل بخیه ها کمک کنند.

درمان های سیستمیک:

آنتی بیوتیک های خوراکی: در موارد عفونت شدید، دندانپزشک ممکن است آنتی بیوتیک های خوراکی تجویز کند.

داروهای ضد التهابی: داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن می توانند به کاهش تورم و درد کمک کنند.

در برخی موارد، ممکن است نیاز به اقدامات تهاجمی تر مانند: جراحی برای تخلیه چرک، برداشتن بخیه های آلوده، کاشت مجدد ایمپلنت باشد.

نمونه کار dental implant
dental implant

روش‌های جلوگیری از عفونت ایمپلنت

با در نظر گرفتن برخی از اقدامات می توانید از ایجاد عفونت جلوگیری کنید. راه های جلوگیری از عفونت ایمپلنت دندان عبارتند از:

1) بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید

به منظور جلوگیری از بروز عفونت پس از جراحی ایمپلنت باید به بهداشت دهان و دندان توجه کنید. ایمپلنت ها باید به طور معمول به مدت دو بار در طول روز مسواک زده شوند. استفاده مرتب و صحیح از مسواک مخصوص ایمپلنت دندان باعث پیشگیری از بروز عفونت ایمپلنت می شود.

علاوه بر مسواک به شما استفاده از نخ دندان را هم توصیه می کنیم. استفاده از نخ دندان پس از کاشت دندان به جلوگیری از تکثیر میکروب ها  و پیشگیری از عفونت ایمپلنت دندان کمک می کند.

2) دهانشویه را فراموش نکنید

یکی از کارهایی که می توانید برای مراقبت بهتر از ایمپلنت انجام دهید، استفاده دهانشویه است. استفاده از دهانشویه پس از کاشت ایمپلنت مانع بروز عفونت می شود.

به افرادی که ایمپلنت انجام داده اند، استفاده از دهانشویه یا آب نمک به مدت دو بار در طول روز پیشنهاد می شود. هنگامی که زخم ها پس از کاشت ایمپلنت در حال بهبود هستند، احتمال بروز عفونت ایمپلنت بیشتر است.

به همین دلیل شستشو دهان می تواند مانع تجمع باکتری ها و  باعث جلوگیری از بروز عفونت ایمپلنت دندان شود. اگر می خواهید که دچار عفونت ایمپلنت نشوید، استفاده از دهانشویه را فراموش نکنید.

عفونت ایمپلنت دندان

3) مصرف دخانیات را ترک کنید

استعمال دخانیات نه تنها باعث افزایش میزان باکتری ها در دهان می شود، بلکه باعث تضعیف روند بهبودی پس از کاشت ایمپلنت می شود. در نتیجه یکی از کارهای اشتباه پس از کاشت ایمپلنت، مصرف دخانیات است. دندانپزشکان معمولاً توصیه می کنند که قبل و پس از کاشت ایمپلنت سیگار را ترک کنید.

مصرف سیگار می تواند احتمال بروز عفونت ایمپلنت را افزایش دهد.

 4) غذاها و نوشیدنی های حاوی قند مصرف نکنید

شکر و قند از مواد مضر برای سلامت لثه ها هستند. بنابراین، مصرف ترکیبت حاوی قند زیادی می تواند باعث آسیب به لثه پس از کاشت ایمپلنت شود.

مصرف غذاهای حاوی قند بالا باعث تجمع باکتری های اضافی در دهان و در نتیجه بروز عفونت بعد از کاشت دندان می شود. بنابراین دندانپزشکان توصیه می کنند که پس از کاشت ایمپلنت مصرف غذاهای شیرین و نوشیدنی حاوی قند را به حداقل برسانید. البته بهتر است برای رعایت نکات تغذیه بعد از ایمپلنت با پزشک مشورت کرده یا مقاله مرتبط را مطالعه نمایید.

احتمال عفونت ایمپلنت چقدر است؟

به طور کلی، احتمال عفونت ایمپلنت بین 2 تا 5 درصد است. پیش‌بینی دقیق احتمال عفونت ایمپلنت دشوار است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی از این عوامل عبارتند از:

مهارت و تجربه جراح: جراحی ایمپلنت یک عمل ظریف است و مهارت و تجربه جراح نقش مهمی در کاهش احتمال عفونت دارد.

سلامت عمومی بیمار: بیماران با سیستم ایمنی ضعیف، دیابت کنترل نشده، یا بیماری‌های لثه مزمن در معرض خطر بیشتر عفونت هستند.

رعایت بهداشت دهان و دندان: عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مهم‌ترین عامل خطر برای عفونت ایمپلنت است.

اگر ایمپلنت عفونت کند چه کنیم؟

اگر ایمپلنت عفونت کند چه کنیم؟

در اینجا به طور خلاصه به اقداماتی که باید در صورت عفونت ایمپلنت انجام دهید اشاره می‌کنم:

مراجعه به دندانپزشک: در اولین قدم، باید به محض مشاهده علائم عفونت، به دندانپزشک خود مراجعه کنید. دندانپزشک با معاینه و بررسی علائم، نوع و شدت عفونت را تشخیص می‌دهد.

درمان عفونت: درمان عفونت ایمپلنت به نوع و شدت آن بستگی دارد. در موارد خفیف، ممکن است فقط نیاز به دهانشویه ضد میکروبی و آنتی بیوتیک خوراکی باشد. در موارد شدیدتر، ممکن است نیاز به جراحی برای تخلیه چرک، برداشتن بافت عفونی و پیوند استخوان باشد.

چه چیزی عفونت دندان را از بین می برد؟

اگر عفونت محدود به ناحیه آبسه باشد، ممکن است نیازی به آنتی بیوتیک نداشته باشید . اما اگر عفونت به دندان‌های مجاور، فک یا نواحی دیگر سرایت کرده باشد، احتمالاً دندانپزشک آنتی‌بیوتیک‌ها را برای جلوگیری از گسترش بیشتر آن تجویز می‌کند. اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، دندانپزشک شما ممکن است آنتی بیوتیک را توصیه کند

سخن پایانی

همانطور که در این مقاله خواندید، عفونت ایمپلنت دندان یک مشکل جدی است که می‌تواند عواقب ناگواری به همراه داشته باشد. آگاهی از علائم عفونت ایمپلنت و مراجعه سریع به دندانپزشک در صورت مشاهده هر گونه علائم، نقش کلیدی در درمان موفقیت‌آمیز این مشکل دارد.

اگر هر یک از این علائم را تجربه می‌کنید، لطفاً در اسرع وقت با ما تماس بگیرید تا برای مشاوره و درمان به شما کمک کنیم. ما در مجموعه ایمپلنت آپریل با استفاده از جدیدترین روش‌ها و تجهیزات، آماده ارائه خدمات تخصصی ایمپلنت دندان و درمان عفونت ایمپلنت به شما عزیزان هستیم.

سوالات متداول

آیا ایمپلنت دندان سال ها بعد می تواند عفونی شود؟

پری ایمپلنتیت یک بیماری التهابی مشابه بیماری لثه است که به بافت های لثه اطراف ایمپلنت دندان حمله می کند. عفونت معمولاً توسط باکتری ایجاد می شود که می تواند بلافاصله پس از عمل ایمپلنت دندان یا سال ها بعد تجمع پیدا کند و در نهایت باعث تحلیل استخوان و شکست ایمپلنت شود

چرا عفونت دندان من بعد از مصرف آنتی بیوتیک همچنان درد دارد؟

احتمال دیگر این است که باکتری ها به داروها مقاوم باشند. این امر مخصوصاً اگر اخیراً آنتی بیوتیک مصرف کرده اید صادق است. بنابراین، باکتری ها نسبت به دارو ایمن می شوند و آبسه دندان شما ممکن است پس از 3 روز مصرف آنتی بیوتیک همچنان وجود داشته باشد.

آیا عفونت ایمپلنت دندانی خود به خود از بین می رود؟

عفونت به خودی خود از بین نمی رود و در صورت عدم درمان می تواند باعث آسیب جدی به دهان شود. بنابراین، اگر فکر می کنید ایمپلنت شما عفونی شده است، بلافاصله با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

قوی ترین آنتی بیوتیک طبیعی برای عفونت دندان چیست؟

روغن میخک یکی از قوی ترین آنتی بیوتیک های طبیعی برای عفونت های دندان است. روغن میخک دارای خواص ضد باکتری، ضد التهابی و ضد درد است که می تواند به کاهش درد و التهاب مرتبط با عفونت دندان کمک کند.

چگونه بفهمم ایمپلنت دندانم عفونی شده است؟

ویژگی‌های یک ایمپلنت دندان آلوده شبیه به بیماری لثه است و می‌تواند شامل یک یا چند مورد از علائم زیر باشد: ایمپلنت شل، لثه های قرمز یا پف کرده اطراف ایمپلنت.

چند درصد از ایمپلنت های دندانی دچار عفونت می شوند؟

با وجود درصد موفقیت بالای آن، همیشه خطر عفونت وجود دارد. خبر خوب این است که عفونت ایمپلنت دندان نسبتاً نادر است. طبق مطالعات، میزان عفونت بعد از عمل 4-10 درصد است . عفونت باکتریایی معمولاً با آنتی بیوتیک قابل کنترل است.

به مشاوره نیاز دارید؟

بیشتر بخوانید ...
ارسال دیدگاه
0 0 رای ها
امتیازدهی
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها